2016 – Vezúv

Év Fagylaltja 2016.
Vezúv – Hiczkó Henrietta, Nándori Cukrászda, Budapest

Idén a szegedi Virág Cukrászda adott otthont az Év Fagylaltja versenynek, amelyet 19. alkalommal rendezett meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete.

A Napfény városában, a nevéhez híven az idő kegyes volt a jelenlevő versenyzőkhöz, a zsűrihez és a népes érdeklődőkhöz, elmaradt az eső, a nap hétágra sütött.

A jelentkezők összesen 85 féle fagylalttal neveztek a kötelező és szabadon választott kategóriában.

Különlegesebbnél-különlegesebb ízek kavalkádját ismerhették meg az érdeklődők, mint pl. Mákosguba pirosribizlivel, Balzsamecetes eper, Szegfűborsos erdei áfonya, Sós vajas kukorica és még sorolhatnánk.
www.gregoryiron.com ,  www.facebook.com/gregory.iron.photography  Gregory Iron Photography © (photographer:Gergely Vas) , info@gregoryiron.com

Az értékelés során a szakmai zsűri munkáját a közönség zsűri tagjai egészítették ki, többek között Liptai Claudia színművésznő és cukrász, Ördög Nóra televíziós műsorvezető, Tarján Zsófia a Honeybeast együttes énekese.

www.gregoryiron.com ,  www.facebook.com/gregory.iron.photography  Gregory Iron Photography © (photographer:Gergely Vas) , info@gregoryiron.com

evhullam

www.gregoryiron.com ,  www.facebook.com/gregory.iron.photography  Gregory Iron Photography © (photographer:Gergely Vas) , info@gregoryiron.com

A győztes fagylaltkülönlegességet 2016-ban nem más, mint Hiczkó Henrietta, a budapesti Nándori Cukrászda cukrásza készítette. A karamellás, csokis, meggyes különlegesség a Vezúv nevet kapta.

www.gregoryiron.com ,  www.facebook.com/gregory.iron.photography  Gregory Iron Photography © (photographer:Gergely Vas) , info@gregoryiron.com

Honnan jött a Vezúv elnevezés?
A három fajta íz rétegződése ihlette a Vezúv nevet. A krátert jelképezi maga a fagylalt alap, melyen lávafolyamként megjelenik a meggy és a karamell öntet, illetve a csokoládé és krokant dekoráció szimbolizálja a lezúduló sziklákat.

_DSC9734Mi ihlette a fagylalt ízvilágát?
Mindenképp karamell fagylaltban gondolkoztunk, és kerestük mi illik hozzá, mind ízben, mind látványban. Így jött az étcsokoládé és a kakaó. Fontos volt számunkra, hogy a színek is passzoljanak. Aztán elgondolkoztunk, hogy valami gyümölcs is kellene, amivel egy plusz csavart vihetünk a fagylaltba. A meggy mellett döntöttünk, amely megadja a fagylalt üdeségét és az ízek harmóniáját. Így lett teljes az összhang a fagylaltban.

És végül, hogy a textúrákba is belevigyük a kellő változatosságot, a díszítéshez roppanós krokant-ot készítettünk (mandulás grillázs).

Az Év Fagylaltja címet elnyert fagylalt mellett még 20 érmet osztott ki a zsűri. A díjazott fagylaltkülönlegességeket, hamarosan megismerhetitek itt a SütiChef-en.

evhullam

A teljes eredménylistát itt olvashatjátok:
„D” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.
• Bronz: D20 – Paleo mangós őszibarack homoktövissel – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)
• Ezüst: D17 – Bársonyos mandulafagylalt – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)
• Arany: D19 – Cukormentes eper – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

„C” kategória: alapanyaggyártók, -forgalmazók versenye
Kötelező íz alkategóriában:
• Bronz: C19 – Narancsos marcipános meggy – Kiss Edina (König Trade Kft., Balmazújváros)
• Ezüst: C11 – Meggy fagylalt – MEC3 Hungary Kft. (Budapest)
• Arany: C14 – Nagyonmeggy – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)

Szabadon választott íz alkategóriában:
• Bronz: C67 – Fehértói mézes mandulás-meggyes pite – Hajdu Zoltán (KEN Carpathia Kft., Budapest)
• Ezüst: C66 – Amadeus Dream – Elia Bianchini (PreGel s.p.a, Olaszország)
• Arany: C69 – „Roppantjó” pisztácia – Nagy István (Martin Braun Kft., Budapest)

„B” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (kényelmi termékek felhasználása, megengedett, a fagylaltot szabad variegálni!)
Kötelező íz alkategóriában:
• Bronz: B17 – Tejszínes meggyfagylalt mézes fenyőmag ölelésben – Zséli Bernadett (Csakafagyi Látványfagyizó és Cukrászda, Biatorbágy)
• Ezüst: B12 – Kardamomos Meggy – Somogyi Renáta (Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)
• Arany: B21 – Narancsos meggy – Kiss Edina (Corner Caffé, Balmazújváros)

Szabadon választott íz alkategóriában:
• Bronz: B65 – Vilmoskörtés mascarpone – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)
• Ezüst: B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)
• Arany: B68 – Vilmoskörtés borhab – Somogyi Renáta ((Bringatanya Fagyizó, Gyenesdiás)

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehet nevezni, ami természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes állomány javítóval, tojás hozzáadásával főzéssel készültek, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva kerülnek a tégelyekbe. Természetes anyagokból készült stabilizátorok és 100% gyümölcstartalmú gyümölcspürék használata megengedett!

Kötelező íz alkategóriában:
• Bronz: A24 – Konyakos Meggy – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)
• Ezüst: A12 – Meggyesrétes – Pálfi Attila (Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő)
• Arany: A18 – Tokaji meggy – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Szabadon választott íz alkategóriában:
• Bronz: A65 – Málnás vaníliás csokiság – Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)
• Ezüst: A68 – Gyömbéres Maláta Fagylalt – Damniczki Balázs (Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár)
• Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: A66 – Vezúv – Hiczkó Henrietta (Nándori Cukrászda, Budapest)

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:
• Tóth Norbert (Tóth Cukrászda, Dunaföldvár)

Közönségdíj és Szeged város különdíja:
• B57 – Parmezános körtés joghurt – Csuta Zsolt (Csuta Cukrászda, Csákvár)

evhullam