Tóth Cukrászda

Dunaföldvár akár kedvelt kirándulási célpont is lehetne. A XII. században itt hozott létre Bencés apátságot II. (Vak) Béla, s ez nagymértékben fejlesztette az ipari, de főképp a mezőgazdaságban tevékenykedők szakmai kultúráját. Fénykorát a XIV.-XV. században élte a település, hiszen itt vezettek át a nemzetközileg is jelentős kereskedelmi főútvonalak, s a révátkelőhely szerepe is meghatározó volt a város fejlődésében. A város hídja 1928 és 1930 között épült, mely jelentős fejlődést hozott. A Dunántúlt köti össze az Alfölddel. Ezért szokták Dunaföldvárt a “Puszta kapujának” nevezni. Én egy más kapun léptem át: Tóth Cukrászda – áll a felírat egy virágokkal beborított, vidám színű épületegyüttes portálján. A cukrászdában Tóth István, – mint később egyeztettünk id. Tóth István – vár.

CM_2014_04_Tóth_Fahéjas almás varázs-27Hogyan kezdődött ez a vállalkozás?
1983 óta vagyunk feleségemmel ebben a szakmában, vagyis elsőgenerációsok. A feleségem a két gyerekkel otthon volt és mikor újra munkába állt volna, nem vették vissza. Így lett kényszervállalkozó, és alapított egy fagylaltozót, ahol azután eleinte édesanyám, feleségem és én dolgoztunk. Szervánszky Laci bácsi nevét mindenképpen megemlíteném, hiszen én felnőttképzés keretében, az ő segítségével tanultam meg a szakmát. Jelenlegi helyünkön 1993 óta vagyunk, 10 évig csak fagyit árultunk, majd fokozatosan bővültünk. A cukrászdánkban 40 férőhely áll a vendégek rendelkezésére, nyáron a teraszokkal kiegészül, így kb. 100 fő tud leülni. Az évek során fiaim felcserepedtek, és mint én, ők is Soltvadkerten töltötték inaséveiket, ma mindketten mestercukrászok. A kínálatunk kiszélesedett, sőt nem csak üzletünkben kaphatóak termékeink, hanem egy 4 csillagos szállodába és egy közeli településre is szállítunk.

Hogyan néz ki a Tóth család egy napja?
A feleségem az első a boltban, ő indítja el a napot. Utána ő visszavonul és neki köszönhetjük, hogy egy szeretettel teli biztos háttér van mindannyiunk mögött. Minden nap közösen ebédel az egész család, fiaim, mennyeim és három unokám, ez is az ő feladata. Az üzletben István fiam a fagylaltfelelős, Norbi a süteményplacc vezetője és én átfogom az egész munkát. Rendelések, adminisztráció, kapcsolattartás, egyéb feladatok. Mindezt szeretném fokozatosan átadni nekik, mert mindkettőnek ezt is meg kell tanulni és fel kell készülniük az önálló üzletvezetésre.

A vitrinekben a fagylaltok széles választéka mellett csinos kis francia ihletésű sütemények láthatók. Miért bővítették a termékkínálatot és milyen termékekkel kínálják a vendégeket?
A fagyi maradt a fő profilunk, de hallva az idők szavát és figyelve a piaci lehetőségeket szélesítettük a kínálatot. A süteményválasztékban 2 típusú termékkel találkoznak vevőink. Egyrészt a tradicionális magyar süteményeket kínáljuk, másrészt, főleg Norbi fiam a francia új süteménytrendeket kedveli, ebből következik, hogy készíti is. Ha hazajön egy külföldi tanulmányútról, tanfolyamról, akkor hatalmas lendülettel beleveti magát az ott tanultak nálunk való alkalmazásába. No, el is készül, szépek, dizájnosak, rafinált az ízvilág, szóval nagyszerű a termék.

Bemutatná a kollégákat is?
A dolgozói létszám 15 fő, ezért az üzlet mérete megköveteli, hogy „multifunkcionálisak” legyenek. A pultban dolgozó hölgyek megfelelő felkészültséggel tudják ajánlani a süteményeket, ez alapkövetelmény az értékesítőtérben. Manapság már 8-10 féle francia desszertet árulunk, ennek ajánlása, értékesítése nem hagyományos, hiszen a vevőt rá kell vezetni, fel kell kelteni az érdeklődését.

Tudjuk, hogy Önnek egyéb társadalmi szerepei is vannak…
Igen. Röviden: kilenc éve önkormányzati képviselő, Ipartestületi megyei elnök és egy Borlovagrend főpohárnoka vagyok. Ezek az elfoglaltságok tetemes időt foglalnak le a napjaimból, ezért is érzem azt, hogy a vállalkozásunk vezetését fokozatosan át kell adni a fiainknak. Szép feladat vár várjuk, mert meg kell tartani a régi törzsvendégeket és újakat kell a boltba becsalogatni. Az eddigi munkánk eredménye szerint ez nekünk sikerült, remélem, hogy az a minőség és a megbízhatóság, amit itt találtak, a továbbiakban is fontos lesz vevőink számára.

evhullam
Kedvenc receptünk tőlük:

_73A8477bFahéjas-almás varázs
(mennyiségek kb. 70 db desszerthez)

A keksz
• 200 gr vaj
• 130 gr moscovado cukor
• 130 gr nádcukor
• 50 gr tej
• 15 gr tartós tej
• 2 gr só
• 6 gr sütőpor
• 3 gr fahéj
• 400 gr 00-ás liszt
• 1 db narancshéja

Elkészítés: a szárazanyagokat egybe mérjük, hozzáadjuk a felkockázott vajat részletekben, majd a tejet és végül a tojást.
Nem szabad sokáig gyúrni, mert kemény lesz a tészta! Fóliázzuk és egy napra hűtőbe tesszük. 2-3 mm vékonyra nyújtjuk és 155 fokon sütjük 18 percig.

A mousse
• 1 kg püré (Capfruit karamell alma fahéj)
• 30 gr zselatin (por) + 150 gr víz áztatni
• 1500 gr tejszín
• 400 gr tojáshab (150 gr tojásfehérje 300 gr cukor 60 fokra melegíteni és kihűlésig habosítani)

Elkészítés: a tejszínt kb. 60%-ra felverjük a zselatint beáztatjuk.
Elkészítjük a tojáshabot. A püréből kiveszünk kb. 30 százalékát felforrósítjuk, hozzáadjuk az áztatott zselatint, majd összekeverjük a többi pürével. Hozzátesszük a tojáshabot majd több részletben óvatosan beleforgatjuk a tejszínt.

Glacage
• 150 gr víz
• 300 gr cukor
• 200 gr glükóz
• 140 gr sűrített tej
• 300 gr áztatott zselatin (300 gr víz 50 gr zselatin)
• 30 gr fehér csokoládé
• titánium dioxid (szín szerint)

Elkészítés: a vizet, a cukrot és a glükózt felfőzzük 103 fokra. Hozzáadjuk a sűrített tejet és az áztatott zselatint, majd a fehér csokit és végül botmixerrel a titánium dioxidot.

Összeállítás:
A mousse-t szilikon formába adagoljuk, a közepébe fahéjas alma kockát kanalazunk, majd a többi mousse-szal lezárjuk. Sokkoljuk, majd bevonjuk a fehér glacageval, ami kb. 35 fokos, majd ráhelyezzük a kekszre és az alját vékonyan panírozzuk csokoládéval. Tetszés szerint díszítjük.

evhullam
CM_2014_04_Tóth_Fahéjas almás varázs-31

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.