Páratlan Cukrászda

Keresem a bevezetőhöz megszokott tájékoztató anyagot, de a leggyakoribb, amit megemlítenek Szigetszentmiklósról, az a közelében lévő lakihegyi adótorony, a mi öreg Hölgyünk, amely páratlan a maga nemében (mint tudjuk, az igazi „öreg hölgy” Párizsban az Eiffel torony). Nos, már témánál is vagyok. Hiszen én pont a Páratlan cukrászdába vagyok hivatalos.

Első kérdésem Fodor Krisztinához éppen ezért a névválasztás mikéntje volt.

– Hogyan esett erre a névre a választás? A páratlan oldalon van a cukrászda, vagy páratlan a maga nemében, vagy az elődnek ez volt a neve?
– Egyik sem, hiszen az első cukrász én vagyok a családban. Még nagypapám ígérte meg, hogy ha elvégzem a cukrásziskolát és leteszem a mestervizsgát, épít egy cukrászdát nekem. Nagyon gáláns felajánlás volt, igyekeztem is teljesíteni a feltételeket. Az ígéretet a családom teljesítette, mivel ő időközben elhunyt. A néven sokat gondolkoztunk, végül mindenki leírta, a saját három javaslatát, persze nem egyezett egy sem. A hosszas hezitálástól az mentett meg, hogy a cégalapításnál, az ügyvédnek ott rögtön be kellett írni egy nevet. Végül ezt választottuk. Azt hogy ez egy jó döntés volt, a most használatos szóró eszközeinken és a reklámszlogenekben látjuk.

– Ez az üzlet története, és az Öné?
– Az én történetem az a bizonyos „gyerekkoromban is már cukrász szerettem volna lenni…”A csepeli szakiskolába jártam, szakmai gyakorlatomat nagyon jó helyen, az Auguszt cukrászdákban töltöttem. Azután igyekeztem közelebb kerülni a lakhelyemhez, 4 évig rétest húztam, majd még egy ideig a Hauer Cukrászda következett. 2003-ban letettem a mestervizsgát, és nem sokkal utána megnyílt ez a bolt.

– Tehát 3 helyről szerezte a tapasztalatait. Mit említene meg ezek közül?
– Augusztéknál azt tanultam meg, hogy minőséget kell készíteni, kézműves munkával. A rétes boltban azt tanultam meg, hogy mennyire fontos a liszt minősége, még akkor is ellenőrizni kell, ha ugyanabból a malomból jön. A Hauernél a nagytermelés és szállítás szervezését. Szóval mindenhol lehet tanulni folyamatosan, ez érvényes mind a mai napig. Tanfolyamok, internet, szakmai látogatások szerepelnek a programomban. A Csokis keksz tortánk története pont idevaló, hiszen egy kollégának a termékére a vendégek hívták fel a figyelmemet. Elmentem, megkóstoltam, azután átgondoltam. Több alapanyagot kipróbáltam, amely alapján én egy saját receptet állítottam össze. Ez az egyik legkeresettebb tortánk.

– Igen fiatalon vált önálló vállalkozóvá.
– Úgy indultunk, hogy nővérem a pultban én pedig a termelőben dolgoztam. Reggel 5-kor indult a munka, délig a termelőben dolgoztam, utána kimentem a pultba. A nyitás első idejében komoly sorok álltak, volt úgy, hogy a nap vége a másik nap kezdete volt.

– Honnan tudták, hogy itt a város szélén nyílt egy bolt?
– Nagy hírverést csináltunk a nyitásra, de a legnagyobb segítség az volt, hogy én idevalósi vagyok. Tehát itt érvényes a lokálpatriotizmus, az emberek figyelnek erre. „Ja, a Fodor lánya nyitott egy cukrászdát, akkor gyerünk, menjünk el!” – ez itt így működött, egészen a válságig. Csak a szájhagyomány útján ismerhettek meg minket. A válság azonban rákényszerített, hogy más eszközöket is igénybe vegyünk.

– Ez elég az első időre, a kíváncsiak eljönnek, de ki kell alakítani a törzsvevőkört, ami bizonyára nehezebb.
– Nagyon fontosnak tartjuk visszajelzéseiket. Hiszen ezekből az információkból illetve a szakmai utakon szerzett tapasztalatokból kiindulva tudunk folyamatosan fejlődni és alakulni a vendégek igényeihez. A megújulás mellett tiszteletben tartjuk a hagyományokat. Készítünk – a felmerült igények miatt – energiaszegény édességeket is. Specialitásunk az esküvői torták, családi rendezvények kiszolgálása, nyáron érdemes megkóstolni kézműves fagylaltjainkat.

– Ezt a széles választékot, hogy kínálják, és hányan készítik?
– Az értékesítőtér 60 m², 30 férőhellyel, nyáron ez kibővül a terasszal. A termelésben 4 cukrász és 6 tanuló dolgozik.

– Három gyerek, a legkisebb alig pár hónapos. Hogyan oldja meg ezt a 2×24 órás feladatot?
– A férjem, aki nem szakmabeli és alkalmazottként dolgozik, rengeteget segít. Viszi az ikreket a bölcsibe és este is derekasan helyt áll az otthoni teendőkben. A kicsi itt van velem napközben és Anyu is segít. Szóval úgy néz ki, hogy a családom is egy nagy családi vállalkozás lett…

evhullam

Kedvenc receptünk tőlük:

Charlotte1

Charlotte1

Charlotte3

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.