Sulyán Cukrászda

Ismerjük meg ifj. Sulyán Pál cukrászmestert

Beleszületett a szakmába, hiszen az édesanyja a Gödöllői ÁFÉSZ cukrász termelőüzemének vezetője volt. 1980-tól önálló vállalkozók lettek, édesanyja a szakmai irányítással foglalkozott, édesapja pedig a cég üzleti részét vitte, a felesége és az öccse is cukrász.

SulyánIlyen előzmények után előny, vagy hátrány volt ezt a szakmát választani?
Hezitáltam, hogy mi legyek, hamar kiderült, hogy jó a kézügyességem, a művészetek vonzottak, főleg a rajzolás, de végül a családi kupaktanács úgy döntött, hogy cukrász legyek. A döntés a mai fejemmel jó volt. Kemény mestereim voltak a Károlyi cukrászdában, akik nem tűrték a lazaságot: hárman kezdtük itt el a tanulmányainkat, fél év után azonban egyedül maradtam. Az elméletet az Ecseri úti Vendéglátóipari Szakközép és Szakmunkásképző Iskolában folytattam. Tanárom Kovács István volt.

Hamar bedobták a mélyvízbe?
Nem volt ez előzmény nélküli, hiszen az SzKT versenyen második helyezést értem el, itt a felkészítő tanárom Benke László volt. Még ugyanebben az évben Ausztriában egy Nemzetközi Cukrásztanuló versenyen úgyszintén második lettem.

Bekerült a termelésbe, nem szakadt meg a jó sorozat?
Nem, sőt innen indult igazán, hiszen a Jégbüfében is támogatták a versenyeztetésemet. Nagyon sokat köszönhetek Szabó Pálnak. Három évben egymás után elnyertem a Taverna Vándorkupát, 1985-ben pedig a Hungar-Hotel Kupát. A termelésben éppen olyan voltam, mint a többi kolléga, ha többre akartam vinni, munkaidő után és éjjel készültem a versenyekre. 1987-ben leérettségiztem, egy évre rá mestervizsgáztam. A Jégbüfé jó iskola volt, félévente más-más feladatot bíztak ránk.

A katonaság után hol folytatta?
Már nem mentem vissza a Jégbüfébe, hanem a család veresegyházi cukrászdájában kezdtem dolgozni. Otthon és a Cukrász Ipartestületnél is sokan támogattak a versenyzésben, így azután 1992-ben Aranysapka díjat nyertem és mellé még három aranyérmet szereztem. Még ugyanebben az évben Frankfurtban a Nemzetközi Gasztronómiai Olimpián egy arany és egy ezüstérmet nyertem. Egy évre rá Baselben a Cukrász Világbajnokságon a Magyar Nemzeti csapat tagjaként egy ezüst és egy bronzérmet nyertünk. Még egy nagyszerű évem volt, 1994-ben Karlsruhéban az Európai Kupán aranyérmet és különdíjat kaptam.

Hogyan alakult az élete a versenyzés befejezése után Veresegyházán?
Évek kellettek ahhoz, hogy átvegyem a cukrászat vezetését édesanyámtól, bár még akkor is fiatal voltam.

Nem zajlott az élete így egyhangúan?
Közel sem, gyakran felkérnek vizsgáztatásra és zsűrizésre is. Közben megnősültem, két kis gyermekem van. 1995-ben felsőfokú végzettséget szereztem a Vendéglátóipari Főiskolán, ahol a feleségem szintén két diplomát szerzett. Később a család nyitott egy új üzletet Gödöllőn, tehát nem unatkozunk.

A zsűrizéssel kapcsolatban nincsenek ellenérzései, hiszen önt annyiszor megmérették?
Mivel a versenyzéseim során a zsűri tagjai magas mérce elé állítottak, ezért én is szeretném ezt a színvonalat folytatni. Próbálok nagy empátiával viselkedni a versenyzőkkel. Minden gyerek tehetséges valamiben, ezt kell lehetőség szerint kihozni belőlük. Nagyon sok ügyes kezű cukrásznövendékkel találkoztam már, a szorgalmas, józan gondolkodású gyerekeket támogatni kell, mert a szakmának ilyen emberekre nagy szüksége van.

Elégedett ember benyomását kelti, hiszen fiatalon minden sikert besöpört, két cukrászdája van, szép családja, mi kell még ezen kívül?
Egyáltalán nem vagyok elégedett, nem ülhetek a babérjaimon, hiszen nagyon sok tervem van, a kitűzött célok eléréséhez pedig még sokat kell tennem. Azt tanultam, hogy az ember a lehetőségekhez képest a lehető legjobbat hozza ki magából, ezért a családommal együtt arra törekszem, hogy üzleteinkben a sütemények és a fagylaltok magas színvonalat képviseljenek és a vásárlók meg legyenek elégedve. Éppen ezért mindent megteszünk, hogy a saját és a magyar cukrászat jó hírét öregbítsük!

evhullam

Kedvenc receptünk tőlük:

ELZÁSZI TORTASulyán2
Hozzávalók 6 db tortához

Kis képviselőfánk
1 l víz
1 l olaj
1 kg liszt
30 db egész tojás
0,01 kg só
0,03 kg cukor

Képviselőfánk töltelékhez
2 l tej
0,8 kg cukor
0,5 kg vaj
0.28 vaníliás pudingpor
0,4 l tejszín
0,2 l tojáslikőr

Piskótához
36 db egész tojás
0,72 kg cukor
1,08 kg liszt
0,03 kg sütőpor
0,01 kg étolaj

Tejszínkrémhez
3 l tejszín habbá verve
1 kg aranykrém
0,2 kg kakaópor
1,5 l olvasztott zselatin

Technológia
Az elkészített mini képviselőfánkokat a felfőzött, majd kihűlés után tojáslikőrrel ízesített pudinggal betöltjük. A hagyományos módon elkészített tortákat kettévágjuk, fém tortaformába helyezzük, az alsó lapjukat megkenjük tejszínkrémmel. Ezután ráhelyezzük szorosan egymás mellé a fánkokat, rákenjük a maradék krémet, majd befedjük a piskóták tetejével. Dermesztés után tejszínhabbal körbekenjük a tortákat, csokoládéforgáccsal megszórjuk, tejszínhab-stuffokat nyomunk a szélére, végül dobos cukorral áthúzott fánkocskákkal díszítjük.

sulyanfazis

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.