Művész Kávéház és Cukrászda


Minden helynek, enteriőrnek van valami rejtélyes okoknál fogva neme. Hol a tulajdonos személye, hol a belsőépítész jó érzéke, hol csak egyszerűen a vendégekkel teli üzlet kelti ezt az érzést. Legalábbis bennem. Nos, a Művész Kávéház és Cukrászda egy igazi úrinő.
A forgalmas Andrássy út zajától ide bármikor be lehet ugrani. Meghittség, tompa fények, halk csevegések, csendesen csörrenő porcelánok halk neszezése hallatszik a szalonban. A 130 éves elegáns kávéház, amelynek századfordulóra emlékeztető atmoszférája mindenkit megérint, lenyűgöz, azt hiszem, nem sokat változott. Máig megőrizte eredeti belsőjét, berendezését, gyönyörű csillárjait. Ma éppúgy ülnek az asztaloknál régi urak és dámák, ügyvédek és művészek, mint régen, mikor sikk volt a korzóra járni. A Művész Kávéház és Cukrászda üzletvezetője, Rebák Edit a beszélgetőpartnerem, aki láthatólag átérzi a hely szellemét és büszke is rá.

Muvesz1Jól érzem, hogy Ön itt igazi házigazdája az üzletnek?
Örömmel tölt el az a feladat, amit e falak közt látok el, büszke vagyok arra, hogy a város egyik legkedveltebb kávéházát képviselhetem, részt vállalhatok hagyományőrzésében és korszerűsítésében. Ez a hely sokak számára a béke, a finomságok, a diszkrét randevúk, az önfeledt kávézások, a végtelen beszélgetések szigete. Az elegáns enteriőrnek egykor olyan művészek voltak törzsvendégei, mint pl. Pilinszky János vagy Mándy Iván, aki írásaiban legendássá tette a Művészt, a „presszót”, az itteni tündér presszós lányokat.

Még mindig jellemzően a színházi személyek a törzsvendégek?
Igen, üzletünk régóta a művészvilág kedvelt találkozóhelye, ezt az Operaháznak és a közeli színházaknak köszönhetjük. Manapság is sok olyan vendégünk van, akik az előadás előtt itt találkoznak, innen mennek a színházba. Napközben azonban sok turista is megfordul az üzletünkben.

Mi a tapasztalata, a külföldiek a régi süteményeinket keresik vagy hajlanak az Önök által kínált új típusú termékeik kipróbálására?
Mindkettő. Sokan vannak, akik útikönyvvel felszerelkezve jönnek, és abból mutatják meg, mit szeretnének. Ekkor a tradicionális magyar cukrásztermékek kerülnek elő, mi fel vagyunk készülve az ilyen igényekre, széles választékot kínálunk. A másik – főleg fiatalabb vevőkör – hagyja magát elcsábítani, inkább a szemnek tetszőt választja.

Érdekes megoldását láttam a kínálásnak. Kint az utcán van elhelyezve egy forgó vitrin, tele finomságokkal.
A kinti bemutató vitrinnel el szeretnénk, s be szeretnénk csábítani a vendégeket. Sokan nem jönnének be, de ha így meglátnak valami kedvükre való süteményt, nehéz ellenállniuk.

Reggeltől estig sok mindent kell kínálniuk…
A sütemények, kávék mellett a reggeli is fontos része a kávéház szolgáltatásainak. Eredeti francia pékáruval, helyben sütött klasszikus sós falatokkal, különleges reggeli ételekkel, szendvicsekkel várjuk a betérőket nemcsak reggelire, de ebédre vagy akár vacsorára is. A forgalmunk nagyobb részét a helyben fogyasztás teszi ki, de egyre többen rendelnek, és visznek el süteményeket.

A kávéházban hány vendéget tudnak fogadni?
A belső térben 80 főt tudunk kényelmesen hellyel kínálni, nyáron pedig terasszal bővül az értékesítő rész. Üzletünk kedvelt a vendégek körében, szívesen tartanak itt családi eseményeket is, sajtótájékoztatót vagy választják forgatási helyszínként.

Önök hagyományos – tehát termelővel – rendelkező cukrászdát üzemeltetnek?
Igen, saját cukrásztermelő üzemmel rendelkezünk, amely ezen az üzleten kívül még a céghez tartozó másik 3 egységnek a cukrásztermékeit is készíti. Erősségeink és büszkeségeink ezek a helyben készített sütemények és torták, amelyek mindegyike kézi, hagyományos eljárással készül, s csakis minőségi alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, mesterséges aromák hozzáadása nélkül. Cukrászaink különböző exkluzív alkoholokkal teszik különlegessé édességeiket, amelyeket egyedi kreatív díszítőelemekkel varázsolnak a vendégek asztalára. Számukra minden sütemény egy-egy költemény, aminek az elkészítése során nagy odafigyeléssel, szakmai alázattal beleteszik szívüket-lelküket azzal a céllal, hogy ne csak süteményt, hanem egy felejthetetlen élményt, emléket nyújtsanak vendégeinknek.

Úgy tudom, nem csak a vendégek, hanem a szakma is emlékszik egy-két termékükre, hiszen két alkalommal is résztvevői voltak az Országtorta versenynek?
Valóban, s mindkét alkalommal szép sikereket értünk el. Első szereplésünkkor az Aranygaluska tortánk jutott a döntőbe, a következő évben pedig a második és harmadik helyen végeztünk a megmérettetésen. Ezt nagyszerű cukrászainknak köszönhetjük, akik szaktudásuknak és kísérletező kedvüknek köszönhetően élen járnak az új süteménykreációk felfedezésében. A versenynek köszönhetően az Aranygaluska tortán kívül immár az Eperfurmint és az Aranyló Tokaji torta is szerepel a napi kínálatunkban, igazán nagy sikerrel. Legutóbb Ákos járt nálunk, a vendégkönyvünk tanúsága szerint ő az Eperfurmint tortát kiáltotta ki nyertesnek.

Lassan kigyúlnak a fények a sugárúton és szállingózik ez esti színházi közönség a meghitt kis szalonba. Még egy nagy roham, majd lecsendesedik minden, a fények elhalványulnak az üzletben is.” La Grande Dame” is egy csendes sóhajjal nyugovóra tér, hogy másnap kipihenten és illatosan fogadja hódolóit, mint 130 év óta teszi ezt mindenki csodálatára.

evhullam

Kedvenc receptünk tőlük:

muvesz2EPER FURMINT TORTA (1×14 szeletes 23 cm-es tortához)

HOZZÁVALÓK:

Masszához: 90 gramm tojásfehérje, 12 gramm kristálycukor, 225 gramm eper, 50 gramm víz, 113 gramm kristálycukor, 90 gramm tojássárgája, 45 gramm liszt, 45 gramm mandulaliszt
(70 gramm epervelő visszamarad a lapok lekenéséhez)

Eperzselé: 600 gramm friss eper, 180 gramm kristálycukor, 9 gramm pektin, 110 g víz
(150 gramm visszamarad a tetejére dísznek)


Borhab krém: 100 ml Furmint muskotály (Öreg Király Dűlő Tokaji Furmint Muskotály 2011.), 1 db tojássárgája, 10 gramm zselatin, 60 gramm kristálycukor, 12 gramm vaníliás cukor, fél citrom héja, ¼ citrom leve, 450 gramm tejszínhab (állati)

Díszítéshez: 100 gramm tejszínhab, 100 gramm eperzselé, 14 x fél szem szőlő

TECHNOLÓGIAI LEÍRÁS:

Tészta készítése:
A tojásfehérjét 12 gramm kristálycukorral felverjük.
A megmosott, friss epret a vízzel és a 113 gramm kristálycukorral összeturmixoljuk, és sűrű velővé főzzük. Óvatosan a felvert fehérjéhez öntjük, kihűlésig habosítjuk. Ekkor hozzáadjuk a tojássárgáját, majd a liszt-mandulaliszt keverékét. Az így kapott masszából 2 db 23 cm átmérőjű lapot kenünk ki. 220 o C-os sütőben 10 percig sütjük.

Eperzselé:
A friss epret feldaraboljuk. Vízzel és a cukor ¾ részével forrásig főzzük. Hozzáadjuk a maradék cukorral elkevert pektint, s kézi habverővel gyors keverés mellett tovább főzzük. 23 cm-es karikába öntjük, kihűtjük.
Ebből 100 gramm eperzselét félreteszünk, amit a torta tetejének díszítésére fogunk felhasználni.  

Borhabkrém készítése:
A cukrot a zselatinnal elkeverjük. Hozzáadjuk a bort, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és levét. Vízgőz felett csípősre melegítjük, majd folyamatos keverés mellett kihűlésig habosra keverjük. Hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, óvatosan kézzel egyneműsítjük.

BETÖLTÉS, DÍSZÍTÉS:
A torta betöltése egy 23 cm átmérőjű tortakarikába történik. Alulra piskótalap kerül, amit vékonyan megkenünk epervelővel. Erre 250 gramm borhab krémet teszünk. Középre kerül az eperzselé, majd ismét 250 gramm borhab krém. Epervelővel lekent pikótalappal zárjuk a sort A maradék 100 gramm borhab krémet a tetején egyenletesen elkenjük.

Hűtés után kiszedjük a tortakarikából, és az oldal feléig csoki hánccsal panírozzuk.

A kész tortát 14 szeletre vágjuk, vaxoljuk.
A kész torta közepére egy 18 cm átmérőjű zsúrkarikát helyezünk, és a két torta közti vékony részre kenjük a félretett eperzselét. A szeletek szélét tejszínhab rózsákkal és fehér szőlővel díszítjük.

muveszfazis

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.