FRER Cukrászda

A FRER Cukrászda Budapest zöldövezetében, Hűvösvölgyben a Máriaremetei úton található. Az úton haladva, az éles kanyarra egy sebességkorlátozó tábla figyelmeztet. Ahogy lassítunk, már fordulhatunk is a cukrászda elé, mely egy többlakásos családi ház földszintjét foglalja el. A korai tavaszi napsütésben hívogatóan int a kerti székekkel és virágokkal feldíszített terasz. A bátrabb vendégek élvezettel kanalazzák a fagylaltkelyheket. Egy másik asztalnál három hölgy műértő módon válogat, kóstolgat egy nagy tálra rakott többfajta sütemény közül. Szinte egy zsűrizés közepén érezheti magát a kívülálló.

Erdélyi Balázs, a FRER Cukrászda cukrászmestere, második generációs társtulajdonosa a beszélgetőpartnerem.

frer1FRER? Honnan a név?
Cukrászdánkat a Frank és az Erdélyi család alapította 18 évvel ezelőtt. Édesapám és barátja Frank János – akiket több évtizedes barátság kötött össze – vezetékneveiből kialakított mozaikszó a FRER, az első felét a Frank család adja (FR) mi, az Erdélyi család a második részt (ER). Így lett FRER Cukrászda a nevünk. A két család minden tagja a közös vállalkozásunk sikeréért dolgozik, kivéve János bácsit, aki sajnos már nem lehet közöttünk. Amit itt látunk, szinte ilyen volt a nyitáskor is, természetesen a gépek, de főleg a termékválasztékunk tekintetében sokat fejlődtünk, de az üzlet nagysága és a belső enteriőr nem változott.

Én azt hittem, hogy most volt egy nagy felújítás, hiszen itt minden újnak néz ki!
Igen, ez a boltunk egyik erőssége, a higiénia, rend és tisztaság. Számunkra nagyon fontos az előírások betartása, betartatása. Persze legalább ilyen fontos a jó minőségű alapanyagok használata és az egészségre káros adalékanyagok teljes mellőzése. Például a transzzsírsav rendelet idén lépett életbe, de mi már hosszú évekkel ezelőtt száműztük műhelyünkből a transzzsír tartalmú anyagokat. De említhetném azt is, hogy csak természetes színezéket használunk.

Te már a második generációhoz tartozol. Egyenes volt az út idáig?
Volt egy kis kitérő, mert a Gundel Károly Szakközépiskola elvégzése után először felszolgálóként kezdtem el dolgozni a Kempinski szállodában, majd amikor a két család a cukrászda építését tervezte, akkor régi barátunk, Pataki János segítségét kértük és így a Pataki cukrászatban tanulhattam meg a szakma fortélyait, amit ezúton is köszönök neki!

Hogyan mutatnád be a FRER Cukrászdát?
Vendégkörünk vegyes, elsősorban a hűvösvölgyi, hidegkúti lakosságot látjuk el, de az agglomerációs településekről is vannak szép számmal törzsvendégeink. Egyfajta találkozási hely is lettünk a környék lakói számára. A tavaszi szép napos idővel fel is élénkül a cukrászdánk élete, a fagylaltszezon kezdete még több vendéget csalogat az üzletünkbe. Igazi öröm számunkra, de persze sok munka is a megnövekedett keresletet megfelelő magas színvonalon kielégíteni.

Tehát magyar fogyasztók, a maguk megszokott igényeivel?
Egyrészt. Azért van egy speciális vendégkörünk is. A közelünkben található a francia iskola, és amikor ők betértek ide vásárolni, akkor meglepetten látták, hogy a vitrinből a hagyományos francia cukrásztermékek is kikacsintanak. Gondolok itt a paris brestre, a macaronra, a millefeuille-re. Szezonálisan epres, málnás, illetve gesztenyés mille feuille-t is készítünk.

Aha! Át is tértünk a termékekre. Milyen finomságokkal várjátok az édességre kiéhezett vendégeiteket?
Közel 100 féle süteményt kínálunk, amit három csoportba osztanék. A kínálat legnagyobb részét a hagyományos magyar cukrászati termékek teszik, ki, ezután jönnek a francia íz világot képviselő termékeink. Ezeket a termékeket a Matyasy tanfolyamon ismertem meg pár évvel ezelőtt. A saját fejlesztésű süteményeink alkotják a harmadik csoportot, amelyeket az utazások, tanfolyami részvételek inspiráltak. Ilyen a bemutatásra kerülő torta is, amely először fagylalt formában látta meg a napvilágot, a 2012-es Év Fagylaltja versenyen, ahol Közönségdíjat nyert. Munkánkban arra törekszünk mindenkor, hogy a vendégeinket személyre szólóan szolgáljuk ki. Úgy tartjuk, hogy a személyes vendégkapcsolat nagyon fontos eleme munkásságunknak, az elmúlt évek is ezt bizonyítják.

evhullam

Kedvenc receptünk tőlük:

frer2Étcsokis feketeribizli torta
12 szeletes (Zila tortaformában)

Felvert anyaghányada:
– 0,13 l tojás sárgája
– 2 db egész tojás
– 0,06 kg cukor
– fél db Bourbon vanília rúd
– fél db citrom héja
(ezeket 70°C-ig melegítjük, majd hűlésig habosítjuk)

– 0,025 kg olvasztott vaj (ezt lassan hozzáadjuk a kihabosított tojáshoz)

– 0,05 kg liszt
– 0,03 kg 22%-os kakaópor
– 0,02 kg 70%-os étcsoki darabok
(ezeket összekeverjük és a masszához adjuk)

Karikában 180°C-on 20 percig sütjük

Feketeribizli lekvár/öntet:
– 0,20 kg feketeribizli
– 0,20 kg feketeribizli velő
– 0,20 kg cukor
– 0,005 kg almapektin

A cukrot és a pektint összekeverjük és összeforraljuk a gyümölccsel…

Betöltés:
– 0,20 kg cukrászkrém
– 0,30 kg feketeribizli lekvár
– 0,05 kg 70%-os étcsoki darabkák
– 0,40 kg 35%-os tejszín
– 0,01 kg zselatin bloom
– 0,1 l víz

Zila tortaformába töltjük, a tetejére helyezzük a felvert lapunkat és egy órát a fagyasztóba tesszük, majd levesszük a szilikon formát a tortáról. Normál hűtőben hagyjuk még 2 órát, majd kikészítjük.

Kikészítés:
– 0,30 kg feketeribizli lekvárral betöltjük a tortát
– étcsoki lapokkal, feketeribizli szemekkel és marcipán vagy menta levéllel díszítjük

frerfazis

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.