Andrész finomságok boltja

Amikor nyolc évvel ezelőtt először itt jártam, a tradicionális termékkínálat volt a cukrászdában. Pár év múlva hallottam, hogy itt nagyon finom a fagyi. Hamarosan a pesti pletykákból arról értesültem, hogy van egy cukrászda Biatorbágyon, ahol francia sütiket lehet venni.

Andrész Zoltán és EditMost itt ülök egy belga stílusú boulangerie-ben, ropogtatom a frissen sült sajtos rudat, de ehetnék gluténmentes kecskesajtos szendvicset, a teljes kiőrlésű töltött croissantokat, bajor szalámis bagettet – szóval csupa trendi, egészséges finomságot. Az enteriőrről nem is beszélek. Nagyszerűen van kihasználva a belső tér. Külön érdekesség, hogy a nagy faasztalon megterített szettek várják az éhes utazókat. Leülnek, idegenek, ismerősök, csevegnek, esznek, és mennek tovább. Mint egy nagy család reggelije, ahol folyamatosan szállingóznak a különböző korú családtagok és indul a nap. Andrész Zoltán felesége figyelmesen hallgat, magyaráz és kínálja az egyéni igényekhez igazítva a finomságokat. A levegőben kávéillat vegyül a frissen sült kávésütemények illatával. Idilli! Ez a szó fejezi ki ezt a hangulatot.

Honnan van az új bolt ötlete?
Brüsszelben voltunk egy reggeliző helyen és ott láttuk, hogy az emberek reggeliznek, közben nyugodtan leülnek, csevegnek… és akkor jött a gondolat, hogy hátha Biatorbágyon is megkedvelik ezt, így belevágtunk.

A belevágtunk, mit is jelent?
A családot jelenti – válaszolja Fehérné, Andrész Edit. A családot, amelynek szüleink munkája a példa. Nálunk így volt, van minden. Sokat gondolkozunk, mielőtt valamibe belevágunk, vagy változtatunk, többször átrágjuk. Ezt a gondolatot is már régóta forgattuk a fejünkben. Gyakorlatilag az ötlettől a nyitásig négy hét telt el.

Ezek szerint egy fecske is csinál nyarat?
Igen, elmondhatjuk. Egy olyan szolgáltatást vezettünk be, ahol normális üzleti gondolkodással nem vágnának bele ilyenbe. Minket sem kimondottan az üzleti haszon motivált. Inkább elvarázsolt egy látott kellemes családias hangulat, hiszen mindannyian erre vágyunk. Egy kis meghittségre, egy kis nyugalomra. Amire mi is vágyunk. Most, hogy megvan a bolt, mi is együtt reggelizünk, innen indulnak a gyerekek is az iskolába.

Ezzel elindult az Andrész birodalom építése?
Á, ez nem az, ez inkább egy olyan új családtag, melyet mindannyian nagy várakozással és szeretettel fogadtunk. A legnagyobb öröm, hogy a vendégeink, sőt már mondhatom, hogy törzsvendégeink is befogadtak, nagyon örülnek ennek a kis üzletnek. Vannak hétvégére családi reggeli rendeléseink, ilyen nem is szerepelt a terveink között. Szóval most boldogok vagyunk.

Minek köszönhető ez a siker? A különleges minőségi termékeknek és az egyénre szabott kínálatnak?
Így egyben, de leginkább annak, hogy előtte az út túloldalán lévő cukrászdánkban 20 éve tisztességgel dolgoztunk, minőségi termékeket kínáltunk. Úgy gondolom, hogy ez a siker nem alaptalan, sok ledolgozott óra, áldozat van mögöttünk.

Azt érzékelem – ismerve az eddigi munkásságotokat – hogy szívesen vágtok bele újszerű dolgokba. Mi a koncepció a süteménykínálatnál?
Ami minden nagyhírű cukrásznak régen és ma. Minőségi alapanyag használat, hagyományos termékek receptúrájának a pontos betartása, újdonságok, trendek ismerete, figyelve a vevők elvárásaira. Manapság előtérbe került az egészséges táplálkozás vagy a liszt, laktóz és egyéb érzékenységűek számára alkotott termékek készítése is. Olyan egyszerű jót és jól készíteni, csak odafigyelés, szakmai alázat és a megújulás szándéka kell hozzá.

evhullam

Kedvenc receptünk tőlük:

andresz2Karamellás csokis batyu

CSOKOLÁDÉS PISKÓTA
tojássárgája – 125 gr
tojásfehérje – 200 gr
cukor(1) – 110 gr
cukor(2) – 60 gr
mandulaliszt – 55 gr
liszt – 40 gr
kakaópor – 40 gr
olvasztott vaj – 135 gr

Munkafolyamat
Verjük fel a tojássárgát cukorral, verjük fel a tojásfehérjét cukorral, keverjük össze a két készítményt, majd adjuk hozzá az átszitált porokat. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, kenjük szét egy 60×40 pléhre, és süssük kb. 12 percig 180° C-on.

KARAMELL MOUSSE
cukor – 85 gr
tojássárga – 118 gr
tejszín – 165 gr
zselatin – 5 gr
tejcsokoládé – 303 gr
felvert tejszínhab – 627 gr

Munkafolyamat
A cukrot karamellizáljuk, a tejszínnel felöntjük, ráöntjük a sárgájára és 85° C-ra melegítjük, ráöntjük a csokoládéra, úgy, hogy emulgáljon. Beletesszük a zselatint, amikor 45° C-os, beletesszük a felvert tejszínt.

FOLYÉKONY KARAMELL
cukor – 250 gr
tejszín – 100 gr

Munkafolyamat
A cukrot felolvasztjuk, és belecsurgatjuk a tejszínt.
Ha kihűlt, akkor használjuk csak fel.

A kb. 4-5 cm átmérőjűgyűrűk oldalát kibéleljük fóliával. Ugyanilyen átmérőjű kiszúróval kiszúrunk 2 piskótakarikát(1 monodesszertre számolva). Egyik piskótát beletesszük a henger aljára, majd rátöltjük a karamellás mousse-t,majd a folyékony karamell következik. Zárjuk a másik karikával,majd kifagyasztjuk a félig elkészített terméket. A mélyhűtőbe teszünk egy üres pléhformát.

Közben felolvasztjuk a tejcsokoládét. Amikor felolvadt, a fagyasztott pléhre öntjük és gyors mozdulatokkal rákenjük. Mikor a csokikezd megdermedni,rátekerjük a fagyasztott tésztás muosse-ra, batyut formázunk belőle. Végül a tetejét megszórjuk porcukorral.

andreszfazis

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.