KORTÁRS CUKRÁSZOK – ÁPRILIS

2017. április 26., szerda, 18 óra

Különleges – ez a kulcsszava az áprilisi hónapnak – és beszélgetőpartnereinkhez is kapcsolódik ez a jelző.

Vendégeink már megszokhatták, hogy a két cukrászmester valamilyen módon összeköthető egymással. A mostani este két vendége a szervezés folyamán értesült arról, hogy megint összetalálkoznak a cukrászat eme ösvényén egymással…

Egy különleges találkozás – színes, érdekes történetekkel.

Kovács Sándor – Különlegességi/Gerbeaud Cukrászda volt vezető cukrászséfje

gerbeaud_kovacs_sandor_mestercukraszKülönleges egyik vendégünk ebben a hónapban, a Különlegességi Cukrászdából. A fiatalabbak ne keressék a neten ezt a cukrászdát, mert nincs már és ennek eredetije, utódja, a Lukács is megszűnt már. A Gerbeaud pedig már nem a régi… Lehet, ez most egy kicsit bonyolult, de az esten mindenre fény derül.

A szakmánkban számos legendás személy dolgozik, dolgozott. Kovács Sándor kétségkívül ezek közé tartozik, nevét azonban még talán azok sem tudják, akik törzsvendégként fogyasztották finom készítményeit a Gerbeaud-ban. A munkásságát megismerve ismét igazolódni látszik a mondás: senki nem lehet próféta a maga hazájában.

Kovács Sándor egész életében egy céget szolgált – a Gerbeaud- t. A szakmában azonban a Gerbeaud nem egy cég, hanem maga a CUKRÁSZAT. Fél évszázad különleges történeteit ismerhetjük meg egy különleges cukrászmester életén keresztül. Itt is az a kérdés, mint annyiszor: mi a titka annak, hogy valaki elismert cukrász legyen? Kovács Sándor szerint a szakmai tudás, a gyakorlat, a hozzáállás és a munka, a munka, a munka mindenek felett.

Urbán Ildikó mestercukrász – Szarvas

„Mikor döntöttem el, hogy cukrász leszek?
Nagymamám sokat sütögetett, én ott lebzseltem mellette a konyhában. Hogy lefoglaljanak, általában könyvet adtak a kezembe. Így vált kiskorom kedvenc olvasmányává a Váncza szakácskönyv, ott is az édesebbik fele. Persze, ki is akartam próbálni valamit, mindig mentem a mamához és a nénjéhez, hogy van-e tojás?

Urbán IldikóA pályaválasztáskor nem volt kérdés, hogy merre visz az utam. A jelentkezést be is adtam Békéscsabára, sajnos gyakorlati hely hiánya miatt nem vettek fel. Az a megoldás merült fel, hogy Orosházán, egy neves mesternél, Musztafa Szulimán-nál eltölthetek egy évet, mint takarító lány, és majd a következő évben én leszek a tanulója…

Elvégeztem a szakmunkás képzőt, és Orosházán, a Kakas cukrászda lett első munkahelyem. Pár hónapig csupán, mert nem fértem a bőrömbe, és megnyitottam itthon a Rákóczi cukrászatot, ami 4 és fél évig élt. Később adódott egy lehetőség – már Szarvason, egy idős mester kiadta a cukrászdáját. 2011 decemberében nyílt meg az Ildikó cukrászda, ebben az évben mestervizsgáztam.

Az Ipartestület békés megyei elnökségi teendőit Lindenberger Lajostól vettem át, remélem, hasonló tiszteletet érhetek el munkám eredményeképpen, mint elődöm.

Több remek mesterrel volt szerencsém tanulmányaim, munkám során találkozni, többek között Kovács Sándorral, a Gerbeaud mestercukrászával.”Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött!
A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció:
Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon.

Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük!

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.