ÁFONYÁS-FEHÉRCSOKIS MOUSSE TORTA

Ahogy azt már olvashattátok, idén nagyon szoros versenyben Varga Ildikó nyerte el a helyet Magyarország Tortája zsűrijében.

Ínycsiklandó kreációjának, az Áfonyás-fehércsokis mousse tortának receptjét ígéretünkhöz híven most nektek is megmutatjuk.

Áfonyás-fehércsokis mousse torta

Hozzávalók: (Egy 20 cm-es 12 szeletes tortához)

(1) Tészta:áfonyás2
2 tojás fehérje
50 g porcukor
35 g darált pisztácia + 35 g darált mandula
20 g liszt
1 csipet só
1 csipet sütőpor
½ tk vanília kivonat

(2) Fehér csoki mousse:*
100 g fehér csokoládé
2 lap zselatin + 0,5 dl tej
2 tojás sárgája + ½ tk vanília paszta
2 dl tejszín

(3) Áfonya mousse:
150 g áfonya (vagy erdei gyümölcs) püré + 3-4 ek porcukor ízlés szerint
2 lap zselatin + 0,5 dl tej
2 tojás sárgája + ½ tk vanília paszta
2 dl tejszín

(4) Díszítés:
kb 20 g áfonya (vagy erdei gyümölcs) püré
50 ml tejszínhab
20-30 g darált mandula és pisztácia vegyesen
fehér csoki korongok

* Megjegyzés:
Az eredeti tortában a piskóta 100%-ban pisztáciából készült, a fehér csoki mousse helyett lemon curd mousse volt, amin egy plusz réteg lemon curd zselé volt az áfonya mousse alatt.

Lemon curd mousse: (A lemon curd receptje itt.)
100 g lemon curd + 50 g fehér csokoládé
2 lap zselatin + 0,5 dl tej
2 tojás sárgája + ½ tk vanília paszta
2 dl tejszín

Lemon curd zselé:
100 g lemon curd + 1 lap zselatin

Elkészítés:
A fehérjét a sóval és a porcukorral kemény habbá verjük, majd két részletben beleforgatjuk a mandulás pisztáciát. A tésztát 18 cm-es tortakarikában 180°C-on kb 15 perc alatt készre sütjük, majd sütirácson kihűtjük.

A tortagyűrűt 20 cm-esre állítjuk, majd celofánnal béleljük és tortadeklire állítjuk, aminek a közepébe helyezzük a piskótát.
A fehér csoki mousse-hoz a tejszínt kemény habbá verjük és félretesszük.

A csokit megolvasztjuk, a tojássárgáját fehéredésig habosítjuk, majd ezt nyakon öntjük a meleg tejjel amiben mikróban felolvasztottuk a zselatint és még 1-2 percig habosítjuk a tojást. Végül ezt összeforgatjuk a csokival és két részletben a felvert tejszínhaboz adjuk, majd a kész krémet a piskótára öntjük.

Egy óra hűtőszekrényben való pihentetés után elkészítjük az áfonya mousse-t. Az áfonyából egy kevés vízzel kis lángon áfonyapürét főzünk, majd botmixerrel pépesítünk és az ízlésünknek megfelelő mennyiségű cukorral édesítünk. (Ezt a műveletet a torta elkészítése előtti napon is megtehetjük.) Az áfonya mousse a fehér csoki mousse-szal megegyező módon készül.

A tortát egy éjszakát, de legalább 4-5 órát hűtőszekrényben pihentetjük, majd a tetejét konyhai ecset segítségével vékonyan megkenjük áfonya pürével, valamint egy kevés felvert tejszínhabbal és csoki korongokkal díszítjük. A torta oldalát teljesen, vagy részben felpanírozhatjuk darált pisztácia és mandula keverékével. Én ezt a torta díszítése előtt tettem meg, először csak a celofán 1/3-át vágtam le és így egy szép keskeny sávban tudtam díszíteni a torta oldalát.

Tippek:
Az áfonya nagyon könnyen szétfő, nekem sokszor elég egy krumplinyomóval átnyomkodnom a lábosban a pürét.

A díszítő tejszínhabba egy kevés habfixálót, vagy Zselatin Fix-et keverek, hogy biztosan szép legyen a tartása. A csoki korongokat őrölt liofilizált áfonyával, vagy eperrel is színezhetjük.

A torta tésztája kiválóan fagyasztható, így a torta összeállítása előtt napokkal is elkészíthetjük.

Köszönjük Ildikónak ezt a fantasztikus receptet, és még egyszer gratulálunk!

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.