Kortárs Cukrászok rendezvény 2017-ben is!

Mindig az első mondat a legfontosabb. Ezt vallja számos író, költő. Kicsit kibővítve: mindig a jó kezdet a fontos, mert az határozza meg a továbbiakat.

Ezt az elvet valljuk, amikor idén elkezdjük a Kortárs Cukrászat V. szezonját. A februári vendégeink Észak-Magyarországról érkeznek, és munkásságukat megismerve talán kicsit más szemlélettel fordulunk majd hazánk eme szeglete felé.

Fogadják szeretettel Görömbei Sándornét és Szabó Sándort, akiknek munkásságára már most megelőlegezhetünk egy vastapsot.

Görömbei Sándorné – Görömbei Cukrászda

CM_2011_szept_Görömbei_Őszidéző torta-62A Görömbei Cukrászda Nyíregyházán 1994-ben nyitotta meg kapuit. Alapítója Görömbei Sándor cukrászmester. Felesége, Görömbei Sándorné – nekünk szakmán belülieknek csak Irénke – ötven éve, hogy elkezdett szakmájában dolgozni.

1972-ben nyílt meg Nyíregyháza legújabb, legmodernebb szállodája, a Hotel Szabolcs. Felkérést kapott a szálloda cukrásztevékenységének beindítására, így nagyon fiatalon a szálloda cukrászatának vezető cukrásza lett. Munkája során több szakmai (helyi, területi, országos) versenyen vett részt, több kupát is nyert. Közben férjhez ment, két gyermeket szült, így a versenyzési sorozat megszakadt.

Férje cukrászmester volt, aki abban az időben három műszakban dolgozott. A szülési szabadság lejárta után kapta a felkérést a nyíregyházi Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola cukrász szakoktatói állásának betöltésére. Elvégezte a Vendéglátóipari Főiskola szakoktatói szakát. 19 évig oktatta a jövő cukrász nemzedékét a megyében. Azt mondja, a megyében szinte nincs egyetlen olyan cukrászüzem sem, ahol ne lenne olyan dolgozó, akinek nem ő tanította meg az alapokat.

A sors úgy alakította életét, hogy otthagyva hivatását, az oktatást, az termelésbe kapcsolódott be férje oldalán. Tette mindezt azért, mert a megnövekedett forgalom ezt igényelte.

2004-ben az M.N.G.SZ, 35 éves szakmai tevékenységét Venesz József díjjal jutalmazta. 2005-től a IPOSZ „Aranykoszorús mester” cím birtokosa. 2007-ben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete „Aranyhabverő díj”-jal ismerte el a szakmai és közösségi munkáját, ahol egyébként elnökségi tag. 2008-tól üzletük a M.N.G.SZ. által adományozott „Védnöki Táblás Ház” cím birtokosa. A kézműves cukrászat újraélesztéséért végzett példaértékű tevékenységét az Országos elnökség javaslatára 2011-ben az IPOSZ a Magyar Kézművességért Díj arany fokozatával jutalmazta.

Szabó Sándor – Grillázs Cukrászda

Szabó Sándor cukrászmester 1996-ban alapította meg a Grillázs Kft-t, amely anyavállalata a mai Grillázs Cukrászdának. Tipikus családi vállalkozás, hiszen a cég alkalmazottja felesége, Andi, ami a közgazdasági végzettsége mellé megtanulta a cukrászatot, illetve testvére, aki szintén cukrász.

_szabo_sandor és felesége Szabó Sándort aktív tagjai közt tudhatja a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség – MNMGSZ –, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – MCIOI –, az Észak-kelet magyarországi Cukrász Ipartestület – ÉKMCI –, amelynek alapító és vezetőségi tagja is egyben. A Kereskedelmi és Iparkamara is számíthat rá. Ez utóbbi megbízásából számos alkalommal vett részt cukrász tanulók záróvizsgáin. Tagja volt a megyében elsőként megalakított mestervizsga bizottságnak.

Hitvallásának megfelelően folyamatosan tanul, képezi magát: 2007-től kezdődően, a Leonardo program keretében, több szakmai úton vett részt, ahol betekintést nyert Olaszország gasztronómia íz világába, a Nápoly környéki sütemények készítésének technológiájába, a Toscanai csokoládémesterek csokoládé-, fagylalt- és bonbonkészítésének ismert és még ismeretlen változataiba.

Megcsodálhatta Dél-Franciaország méltán híres desszertjeinek készítését, és azok ízkombinációit. Megismerkedett a francia mestervizsga szigorú követelményeivel. Több mint 25 külföldi szakmai tanulmányút, nemzetközi szakmai kiállítás, verseny és vásár áll mögötte.

Az MCIOI az „Arany Habverő” díjat 2007-ben adományozta számára. A Grillázs Cukrászda 2008 óta jogosult a „VÉDNÖKI TÁBLÁS HÁZ” kitüntető cím használatára, az MNGSZ Védnöki Tábla bizottságának döntése alapján.

Szabó Sándor szakmai sikereiről csak jelzésértékűen:
– 2006-ban, az Országos Fagylaltversenyen, az almás-fagylaltjukat az MCIOI ezüstéremmel, az MNGSZ különdíjjal jutalmazta.
– 2007 „Szomszéd városok mesterszakácsainak versenyen” ezüstérmet kapott.
– 2008 „Magyar Gasztronómiáért Érdemérem” kitüntetést.
– 2011 különböző tartalmú és célú, öt tekintélyes színvonalú versenyről három arany- és két bronzéremmel, illetve bronz fokozatú elismeréssel értékelték munkáját.
– 2013 „A Magyar Népi Ízőrző Lovagrend” a soraiba választotta.
– 2014 BaGaTech Nemzetközi Sütőipari, Cukrászati és Gasztronómiai szakkiállítás keretében megrendezett cukrászverseny D2 kategóriájában aranyérem lett a jutalma.
– 2016 Kulináris Olimpia Erfurt aranyérem

„Mi a titkuk?” – firtatta egy újságíró nemrégiben.
„Nincs titok, csak szorgalom van. Egy cukrász élete a folyamatos, mindennapi tanulás. A cukrászat csak az elhivatottságot érzőknek ajánlott.”

Időpont: 2017.február 22. (szerda) 18:00
Belépő: 1000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött!
A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.