Elérkezett az év utolsó Kortárs Cukrászat rendezvénye

kcnov302016. november 30., szerda, 18 óra

Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:
Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Bemutatkozik:
a FRER Cukrászda Budapestről és a Stop Cukrászda Tatabányáról

FRER Cukrászda

A FRER Cukrászda Budapest zöldövezetében, Hűvösvölgyben a Máriaremetei úton található. A Cukrászdát a Frank és az Erdélyi család alapította 18 évvel ezelőtt. Két cukrászmester neveiből kialakított mozaikszó a FRER, az első felét a Frank család adja (FR) az Erdélyi család a második részt (ER).

Erdélyi Balázs Gundel Károly Szakközépiskola elvégzése után először felszolgálóként kezdett el dolgozni a Kempinski szállodában, majd amikor a két család a cukrászda építését tervezte, akkor a régi barát, Pataki Jánostól kapott segítség révén tehette meg első lépéseit a cukrászszakmában. A sikereket folyamatosan érte el, különösen a fagylaltjai váltak a szakmai berkekben ismertté.

2014-ben a közönséget és a szakmát egyaránt képviselő zsűri a gasztronómiai élmény és a látvány összhangja alapján döntött úgy, hogy a kézműves, szabadon választott kategóriában is Erdélyi Balázs alkotása a legjobb. Azonban, rajtuk kívül a közönség szerint is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést és ezzel a nagydíjat. Vagyis ebben az évben 3 díjat nyert. Erre mondják: „ez nem semmi!”
A süteményeiknek a környéken nincs párja, legalábbis ezt állítják, akik ott laknak.

Ebben az évben a Frer Cukrászda 20 éves, “kiemelkedően sikeres szakmai tevékenységük elismeréséül” Varga Mihály Nemzetgazdasági Minisztertől az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából Magyar Gazdaságért Díjat vehetett át. Hogyan telt el a húsz év, ezt kicsit rövidebben meséli el Erdélyi Balázs, aki az év utolsó Kortárs Cukrászat szalon vendége. A történetében talán fény derül arra is, hogy a barátok, és főleg a család támogatása mennyire elengedhetetlen egy kisvállalkozó munkájához.

Stop Cukrászda

Az elmúlt két évben számos kiváló szakemberrel ismerkedhettek meg a szalon látogatói, egyben tájékozódhattak arról, hogy milyen szakmai kitüntetések vannak a cukrászberkekben. Nos, az összes ilyen jellegű kitüntetést ide kellene írnom, ha a tatabányai Stop Cukrászda tulajdonosát, Rabóczky Jánosnét mutatnám be. Egy cukrász munkásságát azonban nem a díjak, hanem a betérő, sőt, a visszatérő vendégek jellemzik. Rabóczky Erzsike és két lánya olyan úton jár, amely követendő lehet nem csak cukrászok számára, hanem mindannyiunk számára is. Hogy melyik ez az út? Talán erre is választ kapunk, ha megismerjük őket.

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött!
A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.