Kortárs cukrászok – terefere kótolóval októberben is!

2016. október 26., szerda, 18 óra
Folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:
Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Bemutatkozik:
a Marján Cukrászda Egerből és a Csuta Cukrászda Csákvárról

Marján Cukrászda – Eger

marjanEgy négygenerációs cukrászdinasztia nem mindennapi történetén keresztül felbukkannak a régi szép idők emlékei éppúgy, mint a nem is olyan távoli 50-es évek keserűséges napjai.

A találkozón rácsodálkozhatunk arra, hogy még van olyan cukrászda Magyarországon, Egerben, ahol a hagyományos cukrászdai termékek viszik a prímet a kínálatban a vendégek nagy örömére.

Ifj. Marján Sándor olyan családba született, ahol évtizedek óta a cukrászmesterség az élet alfája és omegája. Hogyan sikerül nap, mint nap a család szakmai becsületét megőrizni egy olyan világban, ahol értéke csak az újnak, a változónak van?


Csuta Cukrászda – Csákvár

dsc_0710„Az én cukrásztörténetem a gyerekkorban kezdődik, mivel én segítettem Édesanyámnak a sütemények elkészítésében. 1984-ben lettem tanuló, az iskolák elvégzése után a katonaság következett, majd jött egy lehetőség, hogy 21 évesen az ÁFÉSZ egyik üzletét irányítsam pár évig, majd feleségemmel nyitottuk meg saját üzletünket.

Kezdetekben minden nap úgy szedtük össze a pénzt az aznapi kezdéshez. Szóval nem a készbe jöttünk, hanem a nulláról indultunk, fokozatosan fejlődve. Hét évig egyedül dolgoztam a műhelyben, utána rájöttem, hogy a fejlődésem legfőbb akadálya én magam vagyok. Jobban mondva, már nem tudok annyit dolgozni, hogy minden igényt, vevői kívánságot teljesítsek.

Látva a minőségi termékek iránti kereslet növekedését, szakmailag továbbléptem, mestervizsgáztam, oktatóim olyan kiválóságok voltak, mint Dunszt Károly, Kormos Mihály.

Kétszer lettem Év Fagylaltja nyertes, 2010, 2012 évben, számos évben díjazott, a szakma talán tudja ezt. A szakmai tudásuk átadása gazdaggá és értékessé teheti a ma cukrászait és erősítheti a cukrász szakma társadalmi presztízsét. Gondolom így látja ezt Szervánszky Laci bácsi, Horváth úr és ezt a nyitottságot képviselte és támogatta Pataki János is. Tőlük rengeteg támogatást kaptam, úgy tudom, nem voltam egyedül. A legnagyobb támogatást azonban minden cukrász a családjától és a munkatársaitól kapja. Olyanoktól, akik megértik az együtt sírunk, együtt nevetünk lényegét. Nekem ez megadatott és hálás vagyok érte.” /Csuta Zsolt cukrászmester/

Belépő: 1000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött!
A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.