Ismét Kortárs cukrászok – terefere kóstolóval

2016. szeptember 28., szerda, 18 óra
Ősztől folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének közös programsorozata. Kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:
Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője

Vendégek:
Éliás Tibor az egykori szentendrei Nosztalgia Kávéházból, valamint Tóth István és családja a dunaföldvári Tóth Cukrászdából

Éliás Tibor

eliasA Nosztalgia Kávéház Szentendrén az 1980-as évek egyik gasztronómiai ikonja volt. Van egy generáció, akiknek ez mindent jelentett abban az időben, amikor fénykorát élte, és vannak a jelenkori fiatalok, akiknek fogalmuk sincs, hogy volt, valaha … egy kávéház Szentendrén, melynek megálmodója, működtetője Éliás Tibor volt. A Nosztalgia nem egy egyszerű kávézó volt, sokkal több annál. Irodalmi estek, lemezbemutatók színhelye, majd a további bővülés során egy múzeum is helyet kapott a bájos, zegzugos folyosókkal teli épületben. Éliás Tibor neve abban az időben összeforrt a minőségi gasztronómiával, és a hagyománytisztelet megtartásával egy újszerű – a szocializmusban szokatlan – vendégközpontúsággal. A kávéház története azonban a sikerei csúcsán megszakadt, hogy tulajdonosa más területen is megmutathassa tehetségét.

Hosszú ideig, mint operaénekes szerepelt nemzetközi porondokon, miközben két szakmai jellegű könyvet is kiadott – így igazolva azt, hogy a vendéglátástól nem szakadt el teljesen. Jelenleg… de mit is szaporítjuk a szót! Jöjjenek és ismerkedjenek meg Éliás úrral, akinek életútja aligha fog beleférni a 30 perces időkeretbe.

Tóth Cukrászda

tothekDunaföldvár akár kedvelt kirándulási célpont is lehetne. A XII. században itt hozott létre Bencés apátságot II. (Vak) Béla, s ez nagymértékben fejlesztette az ipari, de főképp a mezőgazdaságban tevékenykedők szakmai kultúráját. Fénykorát a XIV.-XV. században élte a település, hiszen itt vezettek át a nemzetközileg is jelentős kereskedelmi főútvonalak, s a révátkelőhely szerepe is meghatározó volt a város fejlődésében. A város hídja 1928 és 1930 között épült, mely jelentős fejlődést hozott. A Dunántúlt köti össze az Alfölddel. Ezért szokták Dunaföldvárt a “Puszta kapujának” nevezni. Mára kezd híressé válni pincesora, és az ehhez kapcsolódó alföldi borok széles választéka. Azok, akik csak gurmandként látogatják a várost, mindebből semmit nem láthatnak, mivel a város szélén található a Tóth Cukrászda, amelyet Tóth István és családja üzemeltet, több évtized óta. A fagylaltkülönlegességeiről méltán elismert cukrászat két generációs, és fiai ugyanolyan elkötelezettséggel végzik munkájukat, ahogy szüleiktől látták. Mindkét fiú számos külföldi tanulmányúton, tanfolyamon vett részt, hogy a külföldön megismert újdonságokat kínálni tudja a mindig kíváncsi vendégeknek. Az évente megrendezett fagylaltversenyen több rangos díjat nyertek, de erről majd ők meséljenek. A nyitás óta profiljuk is bővült, a fagylaltok mellett a megjelentek az új irányzatot követő termékeik. A kisebbik fiú szakmai felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, hogy idén – előszörre indulva az Országtorta versenyen – bejutott a végső, hármas döntőbe. Hogy mivel? Az Aranyos körtetortával… Ha eljönnek és megkóstolják, érteni fogják, hogy miért nehéz egy zsűritag dolga a válogatáskor. És azt is, hogy megérdemelten került dobogós helyre egy olyan finomság, amit a nagyközönség talán soha nem ismerhet meg. A Tóth család szeretettel várja Önöket egy kóstolóra a múzeumban és Dunaföldváron egyaránt.

Belépő: 1000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött!
A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál akiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon. Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük.

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.