Íme az első 3 legjobb recept!

1. helyezett
Raffer Kunsági Gabriella

barisTák tortája

“Egy kávé inspirálta torta. Tokiói csokoládés-málnakávé. Pörkölést követően a kávészemeket csokoládéba és sűrű málnakrémbe forgatták és ebből egy igazán zamatos kávé készült. Ez lett az alapja a tortámnak. A linzer alapba málnavelő került, tetejében egy tokiói kávés csokoládé krém, majd ebből a kávéból egy tükör. Némi játékosság kedvéért egy roppanós csokoládé lemez, mely alól itt-ott felvillan a tükör fényessége.”

1Receptúra:

Linzeralap:
15 dkg liszt
5 dkg porcukor
csipet só
fél kávéskanál sütőpor
10 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 teáskanál tejföl

Málnavelő: 30 dkg málnát 15 dkg cukorral felfőzünk, és 2 zselatinlapot elkeverünk benne.

Kávés csokoládékrém:
2 dl TOKIÓI csokoládés-málnakávé (Café Frei) 1 dl tejszín, 20 dkg 60%-os étcsokoládé, 1 kk. só, melyet felmelegítünk, hogy a csokoládé felolvadjon mindebbe, majd 4 lap zselatint beáztatunk és feloldunk a meleg csokoládé krémben. Miután kihűlt 1 dl habbá vert tejszínt beleforgatunk a krémbe.

A csokoládé lemezhez:
10 dkg csokoládét felolvasztunk, és elkészítjük a lemezt. Márványlapon átkeverjük, végül sütőpapíron kidermesztjük a csokoládét.
3 dkg csokoládét 3 dkg tejszínben felolvasztjuk, miután kihűl, habosítjuk, ez lesz a távtartója a csokoládé lemeznek.

Kávés tükör:
10 dkg absolu cristal (Valhorna) 1 dkg tokiói kávával felolvasztjuk.

A linzerből vakon elkészítjük a tészta alapot, miután kihűlt belekerül a málnavelő. Dermedést követően a csokoládé krém. Ha kidermed, bevonjuk a tükörrel, végül összeállítjuk a díszítéssel. Csokoládé krémből kis kupacokat nyomunk a torta szélére és ráültetjük a csokoládé lemezt. Meleg, vékony pengéjű késsel vágjuk meg a lemezt tálaláskor. Szeletben tálalásnál a csokoládé kupacokat, korongokkal díszíthetjük, amit előzőleg szúrunk ki a lemezből.

evhullam

2. helyezett
Cseh Beáta

Szilvás Trifle

Tészta:Szilvás trifle
30 dkg jó minőségű étcsokoládé
5 tojás
10 dkg vaj
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál likőr vagy rum.

A csokoládét vízgőz fölött összeolvasztom a vajjal, majd kihűtöm. (De semmiképp sem szabad újra megszilárdulnia.)

A tojásokat krémesre keverem a cukorral, ezután hozzáadom a az olvasztott csokoládét, a likőrt, végül beleforgatom a lisztet.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, 5-10 percig sütöm.
Tűpróbánál ragadnia kell, akkor kell kivenni a sütőből!!

Csokis hab:
30 dkg étcsokit gőz fölött felolvasztok, majd hozzákeverek 3 deci tejszínt. (Kb. 1 deci tejszínhez 10 dkg csoki kell, ha több krémet szeretnék, növelem az arányokat). Hűtőben pár órát áll. Szilárd, kemény krémet kapunk, amit ha állt már néhány órát a hűtőben, akkor habverővel világosabb színű, “habbá” tudunk felverni.

Trifle:
5 ek. cukor
szilva kb. fél kg
2 – 3 evőkanál vaj
4 evőkanál likőr (én most meggylikőrt használtam)

A cukrot serpenyőben felolvasztom, mikor kezd karamellizálódni, bele helyezem a felezett szilva szemeket és pár evőkanál vajat. Meglocsolom a likőrrel, és addig forralom, míg a folyadék teljesen be nem sűrűsödik, de a szilva még megtartja a formáját. Őt is hűlni hagyom.

Teteje:
Ízesített tejszínhab, ezen kb. 3-4 deci van. Ha keményre felvertem, teszek bele porcukrot ízlés szerint, illetve marcipán reszeléket, vanília aromát.

A rétegek sorrendje:
Tészta – csokihab – tészta – trifle (hagyok a léből egy kicsit, hogy a tetején lévő tejszínhabot meg tudjam locsolni vele díszítésként) – ízesített tejszínhab.

evhullam

3. helyezett
Ágoston-Major Beáta

Bögrécske

Hozzávalók a tésztához:Bögrécske
250 gr méz
125 gr porcukor
100 gr vaj
8 gr kakaópor
5 gr fahéj (őrölt)
3 gr szegfűbors (őrölt) vagy szegfűszeg (őrölt)
3 gr sütőpor
500 gr liszt
1 db tojás

Dekoráláshoz:
1 db tojás fehérje
250 gr porcukor
pár csepp citrom leve



Készítés:Fázis_bögrécske
1. Előkészítjük a sütőformát: formánk a már lefogyott konyhai kéztörlő papírhengere lesz, melyet 6 db egyforma nagyságú részre vágunk.

2. Az alapanyagokat gondosan kimérjük.

3. A tészta összeállítása: a kimért anyagokat tésztává gyúrjuk. A tészta akkor jó, amikor elválik az edény faláról. Ha szükséges kevés lisztet adunk hozzá gyúrás közben, hogy jól formázható legyen.

4. A tészta méretezése: a tésztát kisodorjuk kb. 5 mm vastagságúra, majd a hengereknek megfelelő nagyságú csíkokat vágva a hengert ráhempergetjük a tésztára. Amikor a tészta körbeéri a hengert, levágjuk, kissé megsodorjuk ujjaink alatt. 6 db kört szaggatunk.

5. A tészta formázása: 6 db kicsivel nagyobb kört szaggatunk, ezek lesznek a bögrék tetején. Sodrunk egy rudat, melyet 6 részre vágunk, ezek lesznek a bögrék fülei. Sütőlemezre téve 180oC-on megsütjük, amíg a széle kissé megbarnul.

6. A krém elkészítése, betöltés: miközben a bögrécskék sülnek, elkészítjük a krémet. Én most egyszerű vanília krémmel töltöm meg, vörös áfonyát rászórva. A porcukor-tojásfehérje mázzal ragasztjuk a talpat (kisebb körök) a bögrék aljára, majd a füleket is felragasztjuk, majd végül a betöltés után a kalapokat is felragasztjuk.

7. A krém betöltése: a bögréket megtöltjük a krémmel, majd rászórjuk az áfonyát, majd ismét krémet teszünk rá. A krémet egyenletesen osszuk szét a
6 db bögrécskében. A tetejüket a nagyobb körökkel zárjuk le. A cukros tojásfehérje mázzal bevonjuk, és dekoráljuk.

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.