Kortárs Cukrászat 2016-ban is!

Újra indul a Kortárs Cukrászok rendezvénysorozatunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Időpont: 2016. február 24. este 18 órától.

Regisztráció:
Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon.

A kóstolóval egybekötött beszélgetés során megismerjük a jelenben dolgozó cukrászokat, miközben a múltba utazunk és a jövőbe pillantunk.
A februári előadás vendégei: Koch Gáborné (Koch Danica cukrászda – Budapest) és Domonkos Dávid (Horváth Cukrászda – Budapest).honlapraKoch Gáborné Koch-Danica Cukrászda
Óbudán az 1970-es években számtalan kis cukrászda működött, mindegyiknek megvolt a maga híres terméke, amiért a vendégek felkeresték őket. A kerület ebben az időben hatalmas változáson ment keresztül, a sok kis apró házakat lebontották, hogy helyükre tízemeletes panelházak kerüljenek. Ezzel együtt járt az, hogy a sok apró kis cukrászda is eltűnt. De nem mindegyik!

A Vörösvári úton ma is terjeng a vaníliaillat reggeli időben, nyáron pedig kígyózik a sor a fagylaltpult előtt. Az üzletsoron található a Koch-Danica Cukrászda, ahol már több mint 30 éve készülnek a finomságok Koch Gáborné kezei között. Danica 1972-ben kapta meg szakmunkás bizonyítványát, pár év múlva már egy mesterlevél is igazolta a szakmai tudását. Óbuda kiemelkedő cukrász iparosától, Brüll Bélától – mesterétől – 1982-ben vette át az üzletét, melyet azóta is vezet. Számtalan szakmai kitüntetés tulajdonosa, és ötletgazdája a minden évben megrendezésre kerülő fagylaltversenynek is. Azok közé a szerencsés cukrászok közé tartozik, akiknek gyerekeik is ezt a szakmát választották, tehát tovább viszik a lángot….

Előadásában egy apró falatját ismerhetjük meg a régi óbudai cukrászvilágnak, és úgy gondolom a kóstolás után bátran állíthatjuk majd: Óbudának helye van a fővárosi gasztrotérképen.


Domonkos DávidDomonkos Dávid (Horváth Cukrászda)
Auguszt József híres cukrászmesternek van egy mondása: kétfajta cukrász van, az egyik naponta készíti a vendégeknek a süteményeket, a másik pedig versenyezni jár. Dávid az utóbbi kategóriába tartózik, ha a szakmai munkásságát megismerjük. Valóban más a napi termelés és más a versenyre való felkészülés. Más szemlélet, más tudás, más munkatechnológia szükséges emide-amoda. A versenyen való megmérettetésen a cukrász feszegeti tudása és az alapanyagok használatának korlátait, és a felszabadult képzeletnek nincs határa. No, valószínűleg ezért szereti a versenyzést, és célja, hogy a legjobbak közé kerüljön.

Horváth Ferenc – akit már a szalon hallgatói megismerhettek – így mutatta be:
„Szakmai elkötelezettségére számtalan hazai verseny kapcsán figyeltem fel, majd javaslatomra az Ipartestület támogatásával két nemzetközi versenyre neveztük be, ahol remek eredményt nyújtott.
• 2014. UIBC Junior Világbajnokság Taiwan: IX. helyezés
• 2015. Worldchefs Wacs Prága, Európa bajnokság: I. helyezés
Utóbbi eredmény hozadéka, hogy tovább folytathatja versenyzői aktivitását, hiszen ezzel az eredménnyel belépőt nyert a Worldchefs Wacs világbajnokságra, 2016 szeptemberében, Thesszalonikiben.”

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.