Friss és ropogós dísztorta trendek Erdélyből

Erdélyi dísztorta trendekMárciusban a Gastropan kiállításon jártunk, ami Erdély, sőt egész Románia legnagyobb pék, cukrász és gasztronómiai kiállítása. Idén Marosvásárhelyen, a President Hotelben rendezték meg.

A kiállítás szervezői évről-évre pék és cukrász termékversenyt is hirdetnek, hasonlóan az itthoni Farsang, vagy Pelikán kupákhoz, ahol előre elkészített díszmunkák versengenek a díjakért.

A mi szeretett „Országtortánkhoz” hasonlóan meghirdetik a „Nemzet tortája” versenyt is, melyen nagy meglepetésre egy paradicsomos torta vitte el a díjat. Elgondolkodtunk, vajon itthon lenne-e esélye? Csak ízvilágában volt forradalmi, szerkezete, textúrái, díszítése kifejezetten egyszerűnek, sőt puritánnak mondható.

A dísztorták és karamell artisztikai munkák eléggé ambivalens érzéseket keltettek bennünk. Az itthoni versenyeken egyre nagyobb teret hódító – mellesleg számomra oly kedves – modern,letisztult vonalú, már-már minimalista, karamell dísszel dekorált tortákhoz képest, az itt kiállított munkák nagy többsége még a hagyományos, cukormasszával vagy marcipánnal díszített, eklektikus formavilágot képviselt.

A kifejezetten csak torta díszítő kategóriában, ahol hungarocell modelltortákat burkolnak a versenyzők, monumentális, „barokkos-rokokós” stílusú dísztorták voltak a dominánsak. Egy kicsit olyan érzés volt, mintha visszacsúsztunk volna az időben… és nem is keveset.

„De gustibus non est disputandum…” Azért meg kell hagyni, hogy nagy kézügyességet igénylő, míves alkotások voltak, és dicséret illeti készítőiket.

Versenyek kívül, a kiállítók között találkoztunk Erdős Hannával, többszörös luxemburgi aranyérmes cukrász kollégánkkal, aki koronázási ékszerek kollekciója mellett tragantból formált és festett étkészletet mutatott be a nagyérdeműnek. Gratulálunk az ízléses és csodálatosan megmunkált remekművekhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.