Kortárs Cukrászok

Novemberi beszélgetésünk érdekessége, hogy két olyan hölgy vendégünk van, akik a szakmai munkájuk mellett remek családanyák. Nem lehet elégszer elmondani, hogy ebben a szakmában nagyon sok hölgy pályaelhagyó, mert nagyon nehéz ezt a szép szakmát – amely nem 8 órás munkát igényel – összeegyeztetni a családdal, az anyai teendőkkel.
Az est vendégeinek még egy meglepetést is tartogatunk, de ez legyen igazi titok!

Maródi CukrászdaMaródi_web

Hévízgyörk alig 3000 lelket számláló település – most. Amikor a Maródi Cukrászda kinyitott, valószínűleg még kevesebben laktak ott. A környék híres hagyománytiszteletéről, márpedig ezen a vidéken otthon készítik a legfinomabb sütiket.

Ezért is lehet bátornak nevezni Maródi Istvánnét, hévízgyörki aranykoszorús cukrászmestert, aki itt kezdte pályáját. 1986-tól Cukrász Ipartestületi tag, a későbbiekben vezetőségi tag, majd megyei elnök.

A cukrász szakma iránti elkötelezettségét nem csak a fent felsorolt szerepei jelzik. A Pest Megyei cukrászokról almanachot állított össze és könyv formájában megjelentette.

Pár éve a Pozsonyi út elején gyönyörű cukrászda nyílt, amelyben már a következő generáció dolgozik.

A Maródi cukrászda kezdetektől lelkes támogatója a Pozsonyi Pikniknek, amely a XIII. kerület egyik jeles gasztro rendezvénye. No és hogy kerül Hévízgyörk és a Pozsonyi utca kapcsolatba? Erre a kérdésre is választ kaphatnak a szalon vendégei, miközben egy igen gazdag életutat ismerhetnek meg.Raj Ráchel Tortaszalonraj ráchel

Raj Ráchel neve a hazai gasztronómiában elválaszthatatlanul összeforrt a flódnival. Egy igazi zsidó családból ez a sütemény nem hiányozhat az ünnepi asztalról, ezt tudjuk. Ráchel is a mamájától leste el eme finomságnak a receptjét. Hogyan vall a gyerekkori emlékeiről?

Mi vezette arra, hogy eredeti szakmáját félig feladja és ne embereket, hanem tortákat öltöztessen? Erről és még sok másról kérdezzük, miközben a zsidó konyha jellegzetességeivel is megismerkedünk.

A gasztronómia egy zárt világával találkozunk, miközben rácsodálkozhatunk, hogy hogyan vált a fonott kalács, a flódni, a kindli, a lekváros papucs a magyar tradicionális süteménykínálat részévé.

Időpont: 2015. november 25., szerda, 18 óra

Belépő: 1000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött! A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció: Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon.
raj ráchel+ flódni

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.