Ettetek már krémest? És dobostortát? Biztos?


Viszonylag nagy port vert fel a szakmai körökben, amikor a bejglihez hasonlóan több „hagyományőrző” cukrászsüteményt bevezettettünk a Magyar Élelmiszerkönyvbe.

Miért? – kérdezték sokan. Miért akarjuk egységesíteni, sztenderdizálni a kínálatot? – kérdezték sokan felháborodva.
Nos, nem akarjuk.
Nem akarjuk senki kreativitását korlátozni, sőt, a folyamatos termékfejlesztésben látjuk a szakma jövőjét. Ha a termékfejlesztés a minőség irányában történik.

Azonban az elmúlt évtizedekben nem feltétlenül volt ez így. A gazdasági válság, az ebből eredő, a minőségi cukrásztermékek iránti keresletcsökkenést sokan a gyenge minőségű, olcsóbb sütemények kínálásával próbálták kompenzálni. A magyar vásárlók többsége rendkívül árérzékeny és hajlamos megvásárolni és megenni olyan pl. „krémesnek látszó” termékeket, amelyekkel konkrétan squash-olni lehetne, vagy olyan dobostortát, mellyel egy ismert multinacionális kereskedőlánc egyik üzletében találkoztam.

Íme az összetevők elborzasztásul:
Tesco Dobos

Személy szerint nem értem, hogy milyen gasztronómiai élményben részesül az, aki ezt megvásárolja.

A Dobos C. József által örökül hagyott eredeti recept összetevői összehasonlításképpen:
Tojás, cukor, porcukor, búzaliszt, vaj, vaníliás cukor, kakaóvaj, kakaómassza, étcsokoládé.

Ennyi. És csodálatosan finom.

Jómagam sosem rajongtam az évekkel ezelőtt mindenhol kapható, valamiféle kakaós margarinkrémmel megkent piskótalapokból álló, „dobostortának” nevezett süteményért. Egészen addig, amíg az eredetit megkóstoltam, onnantól függő lettem.

Ezzel a cikkel arra is szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy keressétek a minőséget, sőt, követeljétek meg magatoknak. A minőségi sütemények természetesen némileg drágábbak lesznek, de higgyétek el, az élmény megéri.

Januártól az élelmiszerkönyvben a következő sütemények alap minőségi követelményeit határoztuk meg:
Dobostorta, Esterházy-torta, Indiáner fánk, Rigó Jancsi, Krémes, Franciakrémes.

Élelmiszerkönyvi sütemények

Azt szeretnénk, ha őket eredeti formájában, kiváló minőségben találnátok meg a cukrászdák kínálatában.

Akik ezen a néven árulják a termékeket, azoknak az Élelmiszerkönyvben előírt anyagokból kell készíteniük őket, meghatározott minimum anyaghányaddal. Garantáltan finomak lesznek.
Újragondolni, fejleszteni azonban lehet, hiszen egy jó epres krémes, vagy rigójancsi tányérdesszert formájában csak az élményeteket növeli, és méltán lehet majd a jövő „hagyományőrző” süteménye.

Ámen 🙂

evhullam

2 comments on “Ettetek már krémest? És dobostortát? Biztos?”

  1. bevonó Válasz

    a képen lévő krémesnek semmi köze ugye a hagyományőrzéshez,mert látszik hogy pudingos.ilyen magas krémest senki nem főz lisztes sárgájából.

  2. Epinger Lőrincné Válasz

    Tökéletesen egyetértek. Lányom üzemeltet egy kis cukrászdát, ott is ennek az elvnek alapján dolgoznak.

Hozzászólás a(z) Epinger Lőrincné bejegyzéshez Kilépés a válaszból

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.