ÉVZÁRÓ KORTÁRS CUKRÁSZOK

2018. november 28., szerda, 18 óra

Tovább folytatódik az MKVM és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közös programsorozata, a kóstolóval egybekötött beszélgetés a magyar cukrászatról.

Az ínycsiklandó kérdések felelősei:

Kiss Imre múzeumigazgató és Vojtek Éva a Cukrász mester magazin főszerkesztője.

Minden tekintetben rendhagyó lesz az idei évzáró rendezvényünk. Rendhagyó, mivel egy könyvbemutatóval nyitjuk rendezvényünket és a folytatás is különlegesnek ígérkezik.

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó tavaly vágott bele egy nagyszabású kiadói tervbe. Olyan könyvsorozat indítására vállalkozott, amely tematikusan mutat be egy-egy szakmát, ágazatot, igényes, ismeretterjesztő albumok formájában. A könyvsorozat legújabb kötete Magyar cukrászdák és kávéházak címmel jelenik meg novemberben. A 432 oldalas kiadvány az eddigi legátfogóbb összefoglaló a hazai cukrászdák világából. Közel száz portré a szakma legkiválóbb szereplőivel és számos kultúr- és ipartörténeti írás vezet be a cukrászvilág rejtelmeibe, több száz fotó kíséretében.

A könyvet Bihari Zoltán, a könyv összeállítója mutatja be.

Gáláns karácsonyi ajándék lehet a szakma iránt érdeklődök számára, amelyet a helyszínen meg is lehet vásárolni.

A meghívott vendégeink segítségével a cukrászszakma egy másik oldalát, a szakoktatást ismerhetjük meg.

Lusztigh Mária az egyik legkiemelkedőbb hazai cukrászoktató, akinek nem csak szakmai tudása, de innovatív hozzáállása is példaértékű. Mind a hagyományos, mind a modern cukrásztermékek terén kiemelkedő szaktudással rendelkezik, ráadásul azt kiválóan át is tudja adni a szakma mélységei iránt érdeklődő diákoknak, szakembereknek. Több mint 3 évtizedes „cukrászkodása” alatt, a szakmának minden részterületét végig „élvezhette”, a pékségtől a cukrászdán keresztül a szállodáig, egy kis étteremmel és kávéházzal vegyítve. Kipróbálta azt is, milyen külföldön dolgozni, magyar tradicionális süteményeket készíteni nemzeti válogatottként, majd trénerként olimpián, világbajnokságokon, világkupán teljesíteni. Tíz éve a budapesti Szinergia Taverna alapítványi iskolában cukrász szakoktató.

Ziegenhain Ferenc azon cukrászok közé tartozik, akik nem önálló vállalkozásban dolgoztak cukrászként. Életútja, sikerei azonban azt mutatják, hogy alkalmazottként is lehet érvényesülni és elismerést szerezni a cukrászszakmában. Cukrászként a Szabadság szállóban kezdett dolgozni, majd remek helyek következtek. Grand hotel Hungária, Kempinski. Közte a híres Engels ház Rotterdamban. Azután egy csavarral átkerült egy másik területre, ahol cukrászati alapanyagok bemutató cukrászaként láthatjuk, majd egy újabb fordulat. Szakoktatóként majd tíz évig szintén a Szinergia Taverna alapítványi iskolában oktatott, ott fejezte be szakmai életútját.

Majd elfelejtettem: személyében az első cukrász Guiness rekordert is üdvözölhetjük, majd meghallhatják, miért kapta…

A rendhagyó estet méltó módon egy pohár pezsgővel zárjuk.

Szeretettel várjuk törzsvendégeinket és az érdeklődőket 2018. november 28-án, este 18.00 kezdettel.

Belépő: 1.000 Ft, a részvétel regisztrációhoz kötött!
A belépővel 17 órától a múzeum kiállításai is megtekinthetők!

Regisztráció:
Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon.

Amennyiben mégsem tud részt venni a programon, regisztrációját mindenképpen mondja le a fenti elérhetőségek valamelyikén! Köszönjük!

evhullam

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.